Preskocit navigáciu

Pohreb brigádneho generála Milana Píku


Pohreb brigádneho generála Milana Píku

Dňa 20. marca vo veku 96 rokov zomrel brigádny generál Milan Píka.

Bol synom armádneho dôstojníka a diplomata Heliodora Píku. Počas 2. svetovej vojny emigroval z okupovaného Česko-slovenska a zapojil sa do zahraničného odboja. Pôsobil ako člen pozemného personálu v Kráľovských vzdušných silách.

Po skončení druhej svetovej vojny sa vrátil späť do Československa. Po komunistickom prevrate v roku 1948 a nastolení totalitného komunistického režimu v Československu bol politicky perzekvovaný a väznený. Po novembri 1989 bol rehabilitovaný a 30. mája 1990 bol povýšený do hodnosti plukovníka vo výslužbe. V máji 2014 sa dožil aj najväčšieho uznania svojich zásluh za činnosť počas 2. svetovej vojny a za osobné postoje po roku 1948. Bol menovaný do prvej generálskej hodnosti vo výslužbe tak na Slovensku, ako aj v Česku.

Dôstojná posledná rozlúčka so zosnulým sa konala za účasti príslušníkov Čestnej stráže OS SR a Vojenskej hudby OS SR vo štvrtok 28. marca v bratislavskom krematóriu.

Česť jeho pamiatke.


Pohreb brigádneho generála Milana PíkuPohreb brigádneho generála Milana PíkuPohreb brigádneho generála Milana PíkuPohreb brigádneho generála Milana PíkuPohreb brigádneho generála Milana PíkuPohreb brigádneho generála Milana Píku

Autor: rtm. Mgr. Štefan GAZDAGH , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 28.03.2019
Čítanosť: 3554
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share