Preskocit navigáciu

Prápor vojenskej polície je certifikovaný


Prápor vojenskej polície je certifikovaný

Vo výcvikovom priestore Wedrzyn na západe Poľska vyvrcholilo 21. septembra cvičenie Sharp Lynx 2012. Na VIP dni sa zúčastnili okrem riaditeľov vojenských polícií Poľska, Českej republiky, Chorvátska a Slovenska aj veliteľ mnohonárodného zboru Severovýchod (MNC NE) v Štetíne nemecký generálporučík Rainer Korff a ďalší hostia. Za slovenskú stranu to bol okrem riaditeľa vojenskej polície plukovníka Jaroslava Hamára aj veliteľ Výcvikového centra spojeneckých síl (JFTC) v Bydgošti generálmajor Pavel Macko.

Všetci si prezreli zaujímavé ukážky činnosti príslušníkov mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO. Slovenskí vojenskí policajti napríklad predviedli činnosť pri prehliadke osôb a techniky na kontrolnom stanovišti. Okrem slovenského psovoda sa akcie na zadržanie unikajúceho vozidla a jeho osádky zúčastnili aj chlpáči z Chorvátska, vyšetrovatelia z Poľska a Chorvátska. Zásahová jednotka chorvátskej vojenskej polície sa ukázala pri vyslobodzovaní rukojemníkov. Poľskí a českí policajti vyzbrojení protiúderovými prostriedkami ukázali činnosť pri zvládaní davu. Asistovalo im aj slovenské kolesové obrnené vozidlo Aligator.

Novým veliteľom mnohonárodného práporu Vojenskej polície bude od začiatku budúceho roku český podplukovník Roman Gottfried. Na základe rotačného princípu obsadzovania tejto funkcii vystrieda svojho poľského kolegu podplukovníka Grzegorza Parda. NATO Monitor francúzsky podplukovník Sebastien Dordhain, dohliadal na to, aby bola jednotka certifikovaná v súlade s aliančnými doktrínami. Potvrdil záver certifikačného tímu, že prápor je pripravený v budúcnosti na bojové použitie. Doklad o tom prevzal od veliteľa poľskej vojenskej polície generála divízie Miroslawa Rozmusa generálporučík Korff. Okrem iného to znamená, že ktorákoľvek jednotka v rámci NATO si môže vyžiadať asistenciu mnohonárodného práporu vojenskej polície. Buď ako celku, alebo jeho jednotlivých častí. Prápor čaká afilácia a začlenenie pod velenie Zboru Severovýchod. V budúcom roku by sa mali príslušníci práporu zúčastniť na niekoľkých medzinárodných cvičeniach. Napríklad aj Crystal Eagle. Predstavuje štandardné cvičenie, zamerané na operácie pre podporu a obnovu infraštruktúry v danej oblasti, na humanitné operácie a policajné zabezpečenie vojsk. Práve jeho scenár bol v tomto roku aj predlohou cvičenia Sharp Lynx 2012. Príslušníci mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO sa budú v budúcom roku podieľať aj na veľkom logistickom aliančnom cvičení, ktoré sa uskutoční na území Slovenska.


Prápor vojenskej polície je certifikovanýPrápor vojenskej polície je certifikovanýPrápor vojenskej polície je certifikovanýPrápor vojenskej polície je certifikovanýPrápor vojenskej polície je certifikovanýPrápor vojenskej polície je certifikovanýPrápor vojenskej polície je certifikovanýPrápor vojenskej polície je certifikovanýPrápor vojenskej polície je certifikovanýPrápor vojenskej polície je certifikovanýPrápor vojenskej polície je certifikovaný

Autor: Jozef Žiak , Foto: Jozef Žiak - Dátum: 25.09.2012
Čítanosť: 17688
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share