Preskocit navigáciu

Nácvik záchrany po havárii lietadla


Nácvik záchrany po havárii lietadla

Zosúladenie vojenských záchranných zložiek pri ostrom zásahu nacvičovali 21. novembra príslušníci dopravného leteckého krídla v Kuchyni podľa fiktívneho scenára leteckej nehody.

Podľa námetu cvičenia dňa 21.11.2012 približne o 15:45 miestneho času ohlásila posádka lietadla L-39 letiaca do Bratislavy problémy s motorom. Vzhľadom na silný nárazový vietor na letisku v Bratislave požiadala posádka lietadla o povolenie núdzového pristátia na letisku v Kuchyni. Pri približovaní k letisku došlo náhle k vysadeniu motora a po vizuálnej strate lietadla došlo aj k prerušeniu spojenia. V tom momente prišlo k zalarmovaniu pozemnej pátracej a záchrannej skupiny (PPZS), ktorú aktivovalo dopravné letecké krídlo Kuchyňa.

Podľa zástupcu veliteľa dopravného leteckého krídla Kuchyňa podplukovníka Mariána Benču, ktorý bol zároveň riadiacim cvičenia, je vojenské letisko povinné mať neustále v pohotovosti záchrannú skupinu, ktorá v prípade vyhlásenia nehody okamžite vyráža lokalizovať miesto nehody a zachraňovať ľudské životy. „Výjazdy nacvičujeme v pravidelných intervaloch, aby nás v prípade ostrého zásahu nič neprekvapilo“ vysvetlil podplukovník Benča.


Nácvik záchrany po havárii lietadlaNácvik záchrany po havárii lietadlaNácvik záchrany po havárii lietadlaNácvik záchrany po havárii lietadlaNácvik záchrany po havárii lietadla

Autor: npor. Zuzana Mitríková , Foto: rtm. Peter Hudák - Dátum: 23.11.2012
Čítanosť: 8917
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share