Preskocit navigáciu

Veliteľ CTU odovzdával medaily


Veliteľ CTU odovzdával medaily

Z dôvodu blížiaceho sa konca nasadenia CSS MAT v afganskom Uruzgane, sa vo štvrtok 9. mája konal pred sídlom CSS MAT nástup príslušníkov CSS MAT a PRT Uruzgan. Veliteľ CTU plukovník Simon Stuart odovzdal nastúpeným príslušníkom Non-article 5 NATO medaily.

Pri tejto príležitosti zároveň veliteľ CSS MAT a ZV SLOVCON ISAF odovzdali pamätné medaily za účasť vo vojenskej operácii príslušníkom ozbrojených síl Austrálie a USA.
Vo svojom príhovore prítomným plukovník Stuart (AUS) vyzdvihol pôsobenie OS SR v Uruzgane, aj s ohľadom na skutočnosť, že sú poslednými príslušníkmi OS SR pôsobiacich v provincii. Za dosiahnuté výsledky v príprave Afganskej národnej armády (ANA) poďakoval nielen súčasnej rotácii CSS MAT, ale aj všetkým predchádzajúcim rotáciám.

Na nástupe sa okrem veliteľa CTU zúčastnil aj zástupca veliteľa plukovník Cardinale (US) a príslušníci jeho štábu, ako aj priamy nadriadený CSS MAT veliteľ 7. práporu kráľovského austrálskeho pluku podplukovník Malcom Wells, ktorý počas neformálnej časti zhromaždenia príslušníkom CSS MAT osobne každému podaním ruky s veliteľskou mincou poďakoval za dosiahnuté výsledky pod jeho velením.

Vzhľadom k plánovanému stiahnutiu príslušníkov Národnej gardy štátu Indiana pôsobiacich pod slovenským velením v tíme, na konci mesiaca máj a plánovanej rotácii personálu OS Austrálie, to bola posledná príležitosť spoločne sa stretnúť a vyjadriť vďaku za podporu, ktorú tím počas svojho pôsobenia v priestore dostával.

Mesiac jún bude v pôsobení tímu CSS MAT ťažiskovým, kde aj napriek zníženiu počtov dôjde k poslednému posúdeniu schopností zvereného práporu ANA a ich doladeniu na úroveň „Schopný samostatne zabezpečiť činnosť“, bez potreby podpory koaličnými silami. Príslušníci štvrtej rotácie CSS MAT, pod velením majora Zemanoviča, tak úspešne zavŕšia úsilie venované príprave 5. práporu bojového zabezpečenia 4. brigády 205. zboru ANA. Základné predpoklady tomu v predchádzajúcich mesiacoch položili vykonané samostatné bojové operácie zvyšujúce bezpečnosť obyvateľstva provincie.


Veliteľ CTU odovzdával medailyVeliteľ CTU odovzdával medailyVeliteľ CTU odovzdával medailyVeliteľ CTU odovzdával medailyVeliteľ CTU odovzdával medailyVeliteľ CTU odovzdával medaily

Autor: mjr. Štefan Zemanovič, SLOVCON ISAF , Foto: PAO CTU - Dátum: 13.05.2013
Čítanosť: 10760
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share