Preskocit navigáciu

Pietna spomienka príslušníkov veliteľstva síl výcviku a podpory


Pietna spomienka príslušníkov veliteľstva síl výcviku a podpory

Pri príležitosti 95. výročia od tragického úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika sa v stredu, 30. apríla 2014, zúčastnili príslušníci Síl výcviku a podpory OS SR pietnej spomienky v mestskom parku Milana Rastislava Štefánika v Trenčíne. V úvode zamestnania, ktoré sa konalo v zhromažďovacej miestnosti veliteľstva síl vystúpil pozvaný hosť, plk. v.v. Ján Dibala, ktorý vo svojej prednáške zoznámil príslušníkov veliteľstva s históriou pamätníka v parku a s najpodstatnejšímí informáciami o živote M. R. Štefánika.
Veliteľ síl výcviku a podpory plukovník Martin Stoklasa položil veniec ako prejav spomienky pri pamätníku M. R. Štefánika v Trenčíne. „Žiadna osobnosť sa nezapísala do pamäti slovenského národa tak hlboko, ako Milan Rastislav Štefánik. Tento národný hrdina zanechal hlbokú brázdu v dejinách nášho národa, národa, ktorý o ňom vždy rozprával s úctou a vďakou a ktorý sa k nemu vždy hrdo hlásil. Bol to veľký človek, vedec, vynálezca, cestovateľ a diplomat, prvý Slovák generál, prvý Slovák, ktorého poznala Európa a svet“, zdôraznil vo svojom príhovore plukovník Stoklasa.
Po skončení pietnej spomienky vykonali príslušníci veliteľstva síl výcviku a podpory peší presun na Štefánikovu vyhliadku v lesoparku Brezina.
Milan Rastislav Štefánik bol slovenský astronóm, politik, generál francúzskej armády. V rokoch 1914 – 1918 organizoval česko-slovenské légie v Srbsku, Rumunsku, Rusku, Taliansku a v roku 1918 protisovietsku intervenciu na Sibíri. Taktiež bol členom Národnej rady v Paríži a prvý česko-slovenský minister vojny. Zahynul pri leteckej katastrofe pri návrate na Slovensko.







Pietna spomienka príslušníkov veliteľstva síl výcviku a podpory1Pietna spomienka príslušníkov veliteľstva síl výcviku a podpory1Pietna spomienka príslušníkov veliteľstva síl výcviku a podpory1Pietna spomienka príslušníkov veliteľstva síl výcviku a podpory1Pietna spomienka príslušníkov veliteľstva síl výcviku a podpory2Pietna spomienka príslušníkov veliteľstva síl výcviku a podpory2Pietna spomienka príslušníkov veliteľstva síl výcviku a podpory2Pietna spomienka príslušníkov veliteľstva síl výcviku a podpory2Pietna spomienka príslušníkov veliteľstva síl výcviku a podpory3

Autor: kpt. Ing. Ján BREZULA , Foto: kpt. Ing. Ján BREZULA - Dátum: 30.04.2014
Čítanosť: 8595
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share