Preskocit navigáciu

Vojenskí policajti zdolávali Tatry


Vojenskí policajti zdolávali Tatry

Oddelenie krízového manažmentu (OKM) Odboru výcviku a kynológie Vojenskej polície Vlkanová – Hronsek pripravilo v termíne 3. - 5.02.2015 pre príslušníkov oddelenia výcvik v horskom prostredí v zimnom období na území Nízkych Tatier.
Cieľom bolo zdokonaliť spôsobilosti OKM riešiť vzniknuté krízové situácie v tomto prostredí. Výcvik obsahoval pochod po stanovenej trase v náročných poveternostných podmienkach, vytvorenie improvizovaného miesta na prenocovanie s prenocovaním, prípravu stravy, používanie mapy, kompasu, GPS, výškomeru a iných navigačných techník, navigácia v neznámom teréne iba s použitím mapy, v neznámom teréne v noci a za zhoršenej viditeľnosti, príprava a realizácia presunu, prvá pomoc v horskom prostredí, používanie komunikačných prostriedkov, činnosti pri riešení únavy a regenerácia, vplyv nadmorskej výšky na človeka, vplyv chladu a tepla na človeka, systém predpovede počasia a ďalšie činnosti spojené s pobytom v horskom prostredí. Počasie, ktoré sa neraz blížilo k extrému, náročné vysokohorské prostredie, kde sa priemerná nadmorská výška pohybovala okolo 1750 m nad morom, nesená výstroj min. 25 kg a hlboký sneh preverilo ako fyzickú, tak i psychickú odolnosť všetkých zúčastnených.
Počas týchto náročných dní absolvovali príslušníci OKM prednášku o pohybe v horskom prostredí v Stredisku lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby MV SR v Liptovskom Hrádku, kde boli poučení o princípoch vyhodnocovania lavínového nebezpečenstva, oboznámili sa so zásadami správania sa v prípade spustenia lavíny a spoznali prostriedky a spôsoby pre záchranu osôb uviaznutých v lavíne. Po ukončení výcviku a jeho vyhodnotení padli slová uznania aj zo strany záchranných zložiek o jeho náročnosti ako po fyzickej tak aj psychickej stránke.
Na zabezpečení výcviku sa podieľali Horská záchranná služba MV SR Oblastné stredisko Nízke Tatry, Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby MV SR Liptovský Hrádok a Akadémia ozbrojených síl SR Katedra telovýchovy a športu. Všetkým menovaním ďakujeme za podporu pri organizácii výcviku.


Vojenskí policajti zdolávali TatryVojenskí policajti zdolávali TatryVojenskí policajti zdolávali Tatry

Autor: VP - Dátum: 11.02.2015
Čítanosť: 8857
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share