Preskocit navigáciu

Prešovská „krízovka“ cvičí na Pohroní


Prešovská „krízovka“ cvičí  na Pohroní

Príslušníci oddelenia krízového manažmentu prešovskej vojenskej polície v týchto dňoch usilovne cvičia v priestoroch Odboru výcviku a kynológie VP Vlkanová – Hronsek. Náčelník skupiny špeciálneho výcviku tamojšieho odboru kapitán Marek Kostúrik pripomína, že trojtýždňová sústredená príprava je rozdelená na tri celky. Prvý týždeň bol sústredený na služobné zákroky, boj z blízka a základy humanitného práva. Druhý sa jednotka komplexne pripravovala na činnosť v bojovej zóne. Najmä na ochranu VIP osoby a jej sprievodu. Posledný týždeň vojenskí policajti z Prešova venujú získaniu potrebných zručností z ovládania krátkej strelnej zbrane.
Takouto prípravou postupne prejdú všetky skupiny pre riešenie krízových situácií v rámci vojenskej polície. „Cieľom je okrem iného preveriť ich pripravenosť a zjednotiť postupy, ktoré pri svojej činnosti využívajú. Aby mohli v budúcnosti bez problémov plniť úlohy ako jeden celok, rota vojenskej polície. S ich prístupom k výcviku som veľmi spokojný. Aj keď na precvičenie niektorých učebných blokov by možno bolo potrebné aj viac času,“ konštatuje kapitán Kostúrik.
Veliteľ prešovskej jednotky kapitán Vladimír Telesnický si náplň výcviku i podmienky, ktoré majú pre prípravu vo Vlkanovej – Hronseku pochvaľuje. Podľa neho pomohli pri stmelení kolektívu, vylepšení a zjednotení postupov pri plnení úloh. Aj preto, lebo postupne dochádza k obmene jednotky. „Prichádzajú noví príslušníci, ktorí sa musia po odbornej stránke dostať na úroveň svojich starších, skúsenejších kolegov. Následne sa musí zosúladiť činnosť všetkých súčastí jednotky. Pre mňa je veľmi dobré, že to zdravé skúsené jadro jednotky zostalo. Nadrotmajstri Ivan Hanták, Marián Lenčeš, rotmajster Vladimír Jendruš a niektorí ďalší odovzdávajú skúsenosti mladším,“ zdôrazňuje kapitán Telesnický. Prešovskí policajti sú v poslednom období vo veľkej miere zapojení do mnohých aktivít. Okrem iného v rámci mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO (MNMPBAT), spoločnej bojovej skupiny krajín V-4 i roty vojenskej polície.


Prešovská „krízovka“ cvičí  na PohroníPrešovská „krízovka“ cvičí  na PohroníPrešovská „krízovka“ cvičí  na Pohroní

Autor: VP, MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 17.02.2015
Čítanosť: 9554
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share