Preskocit navigáciu

Spojený výcvik v prežití a špeciálnej telesnej príprave pre výkonných letcov vk Prešov v prírodných podmienkach v zimnom období


Spojený výcvik v prežití a špeciálnej telesnej príprave pre výkonných letcov vk Prešov v prírodných podmienkach v zimnom období

V dňoch 28.1. - 1.2.2019 bol vykonaný spojený výcvik v prežití a špeciálnej telesnej príprave pre výkonných letcov v prírodných podmienkach v zimnom období v Malej Fatre. Tento výcvik musí v zmysle vojenských predpisov absolvovať minimálne raz za dva roky každý pilot a palubný technik.

Letecký personál oboch vrtuľníkových letiek vk Prešov pod vedením inštruktorov absolvovali najprv pravidelný výcvik zameraný na prežitie v prírodnom prostredí po núdzovom opustení vrtuľníka. Miestom výcviku sa stalo okolie Vrátnej doliny pri Terchovej. Táto časť Malej Fatry je charakteristická strmými svahmi s častým padaním lavín, na čo začiatkom januára pod Veľkým Kriváňom doplatil svojím životom aj mladý snowboardista. Preto bolo nutné okrem bežného zabezpečenia bezpečnosti, brať do úvahy pri výbere terénov aj toto riziko. 

Cvičiaci si vyskúšali založenie ohňa a vybudovanie provizórneho prístrešku v teréne. Museli si vystačiť len s prostriedkami, ktoré majú bežne so sebou v reálnej situácii za letu, tzn. nôž, zápalky, padák. Ďalšími úlohami bolo získanie vody a jej úprava a poskytnutie prvej pomoci samému sebe, neskôr vo dvojiciach, s následným transportom zraneného na improvizovaných nosidlách. V exponovanom prírodnom prostredí Malej Fatry sa odohrával aj peší presun na 10 km a skrytý nočný presun na 7 km.

Druhá neoddeliteľná časť výcviku bola zameraná na špeciálnu telesnú prípravu. Tohtoročná na sneh naozaj štedrá zima navodila reálne podmienky, ktoré by čakali na posádku po núdzovom pristátí, či núdzovom opustení vrtuľníka v ktoromkoľvek pohorí a to nielen na Slovensku. Za týždeň sa ako na objednávku vystriedali aj rôzne druhy počasia.

Precvičované úlohy sú každý rok striktne dané jednotlivými témami, ktoré stanovuje služobný predpis o výcviku výkonných letcov. Lokalitu sa však snažia prešovskí letci pravidelne obmieňať, pretože variabilnosť počasia je nevyspytateľná a zariadi ju samotná príroda. Aby nebol takýto výcvik nudný a monotónny je dôležité aj z hľadiska udržania pozornosti posádok vrtuľníkov. V reálnych podmienkach by pri podobnej situácii síce neboli takí osamotení ako napr. pilot stíhacieho lietadla no museli by sa však popasovať s inými nástrahami a problémami ako napr. s ošetrením zraneného kolegu, s jeho transportom, s budovaním väčšieho prístrešku na núdzový nocľah a to pri tímovom rozhodovaní za zvolenia najvhodnejšieho riešenia úlohy.   

Pod vedením inštruktora nadrotmajstra Miroslava Štubňu si precvičili rôzne druhy presunov a prekonávanie prírodných prekážok. O tie nebola núdza, veď kto pozná terén Tiesňav nad Terchovou, ktoré počas tisícročí vymodeloval potok Varínka vie, že pohyb je tam náročný nielen v aktuálnej zime s takmer metrovou snehovou pokrývkou, ale aj uprostred leta. Spestrením boli aj prednášky s témou zajatie a vypočúvanie pri vynútenom odlúčení od jednotky.

Večerný výcvik pokračoval v bazéne, kde sa precvičila pomoc unavenému plavcovi a záchrana topiaceho. Potápanie na nádych, hľadanie a vylovenie predmetov z dna a plávanie pod vodou simulovali pristátie na vodnú plochu. V rámci postupnosti výcviku piloti už teraz vedia, že v letnom období budú tieto činnosti realizovať na otvorenej vode.

Vedúci zamestnania major Ivan Mudroň a hlavný inštruktor výcviku nadrotmajster Miroslav Štubňa na záver konštatovali splnenie cieľov výcviku v prežití a v špeciálnej telesnej príprave. Tie boli zamerané prednostne na komplexné rozvíjanie pohybových schopností a vôľových vlastností, obnovenie potrebných zručností pre prežitie v prírodnom prostredí, rozvoj tímového ducha a na vzájomnú súčinnosť a spoluprácu medzi sebou navzájom.

Spojený výcvik v prežití a špeciálnej telesnej príprave pre výkonných letcov vk Prešov v prírodných podmienkach v zimnom obdobíSpojený výcvik v prežití a špeciálnej telesnej príprave pre výkonných letcov vk Prešov v prírodných podmienkach v zimnom obdobíSpojený výcvik v prežití a špeciálnej telesnej príprave pre výkonných letcov vk Prešov v prírodných podmienkach v zimnom obdobíSpojený výcvik v prežití a špeciálnej telesnej príprave pre výkonných letcov vk Prešov v prírodných podmienkach v zimnom obdobíSpojený výcvik v prežití a špeciálnej telesnej príprave pre výkonných letcov vk Prešov  v prírodných podmienkach v zimnom obdobíSpojený výcvik v prežití a špeciálnej telesnej príprave pre výkonných letcov vk Prešov  v prírodných podmienkach v zimnom obdobíSpojený výcvik v prežití a špeciálnej telesnej príprave pre výkonných letcov vk Prešov  v prírodných podmienkach v zimnom obdobíSpojený výcvik v prežití a špeciálnej telesnej príprave pre výkonných letcov vk Prešov  v prírodných podmienkach v zimnom období

Autor: nrtm. Miroslav ŠTUBŇA , Foto: nrtm. Miroslav ŠTUBŇA - Dátum: 08.02.2019
Čítanosť: 5741
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share