Preskocit navigáciu

Novým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter Vojtek


Novým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter Vojtek

Symbolickým prevzatím Štandardy náčelníka Generálneho štábu z rúk generála Bulíka dnes 15. decembra nastúpil do najvyššej funkcie v ozbrojených silách generálmajor Peter Vojtek. Prezident Slovenskej republiky a hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR Ivan Gašparovič vymenoval predpoludním generálmajora Petra Vojteka za nového náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR.

„Pán generál, chcem Vám za Vašu prácu, ktorú ste urobili pre slovenskú armádu a pre Slovenskú republiku poďakovať. Za svoju 36-ročnú službu v armáde ste sa zaslúžili o to, že Ozbrojené sily SR sú schopné konkurovať ostatným armádam, boli ste pri tom, keď sme vstúpili do NATO. Chcem preto pri tejto príležitosti konštatovať, že ozbrojené sily Slovenskej republiky sa zapájali do mierových operácií a boli úspešné. Chcem sa Vám poďakovať za to, že armáda bola vždy v krízových situáciách pripravená pomôcť našim občanom pri záchrane životov a majetku. Vážený pán generál, ešte raz Vám vyslovujem poďakovanie za všetko pozitívne, čo ste urobili“, ocenil dnes v prezidentskom paláci prácu odchádzajúceho náčelníka Generálneho štábu prezident Ivan Gašparovič.

Nového náčelníka Generálneho štábu OS SR dnes na pôde Ministerstva obrany do funkcie slávnostne uviedla predsedníčka vlády SR Iveta Radičová, dočasne poverená aj riadením rezortu obrany. Slávnostného aktu sa zúčastnili poslanci NR SR, štátny tajomník MO SR Róbert Ondrejcsák, predstavitelia rezortu Ministerstva obrany a Ozbrojených síl SR, bývalí ministri obrany, predstavitelia vojenského diplomatického zboru akreditovaného v SR a ďalší pozvaní hostia.

Odchádzajúci náčelník Generálneho štábu OS SR Ľubomír Bulík svojmu nástupcovi zaželal veľa úspechov a zdôraznil, že najdôležitejšie bude pokračovať v nastúpenom trende rozvoja ozbrojených síl. To prisľúbil aj nový náčelník generálneho štábu. „Som presvedčený o tom, že počas môjho pôsobenia v novej funkcii nadviažem na všetky pozitíva, ktoré sa nám spoločne v posledných rokoch v ozbrojených silách podarili dosiahnuť. Priority, ako ochrana vzdušného priestoru, plnenie záväzkov Slovenskej republiky vyplývajúce z nášho členstva v NATO a pomoc našim občanom pri riešení následkov živelných pohrôm a katastrof, zostávajú našimi najdôležitejšími úlohami. Kontinuita nech je základným heslom nadchádzajúceho obdobia v prospech plnenia úloh ozbrojených síl,“ povedal Vojtek pri svojom vymenovaní.

Jednou z najdôležitejších priorít nového šéfa armády je aj zvýšenie kompetencií ozbrojených síl v rozhodovacom procese ministerstva obrany. „Musíme byť pripravení presadzovať aj potrebné zmeny. Obdobie, ktoré je pred nami, bude náročné. Osobne som presvedčený, že najbližšie roky prinesú ďalšie nové výzvy, ktorým budeme musieť v rezorte obrany a v ozbrojených silách spoločne čeliť,“ zhrnul generálmajor Vojtek.


Novým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter VojtekNovým náčelníkom Generálneho štábu OS SR je generálmajor Peter Vojtek

Autor: OS SR - mjr. Milan VANGA , Foto: OS SR - kpt. Peter Michnica, MO SR - Ivan Kelement, Pavol Vitko - Dátum: 15.12.2011
Čítanosť: 19054
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share