Preskocit navigáciu

SITA: Výber do žilinského pluku dokončila ani nie polovica adeptov


SITA: Výber do žilinského pluku dokončila ani nie polovica adeptov

  SITA 25. marca (SITA) - Prvý tohtoročný výber do 5. pluku špeciálneho dokončila menej ako polovica adeptov. Hovorca pluku Mário Pažický informoval agentúru SITA, že zo 66 vojakov výber dokončili tridsiati.

 Nie všetci budú úspešní a nastúpia službu v tejto elitnej vojenskej jednotke, všetky výsledky i posudky budú ešte detailne analyzované.

 Neznamená to však, že všetci tridsiati boli aj úspešní a nastúpia službu v tejto elitnej vojenskej jednotke slovenských Síl pre špeciálne operácie. "Všetky merateľné výsledky i posudky tímu psychológov a inštruktorov budú teraz detailne analyzované," vysvetlil ďalší postup hovorca.


 Pluk rozširujú na základe rozhodnutia vlády

 Ako ďalej dodal Pažický, zatiaľ sa však nechystajú ponúknuť voľné funkcie úspešným absolventom výberu. K ponukám na obsadenie voľných pozícií pristúpia až po druhom, prípadne treťom tohtoročnom výbere najskôr v jeseni, teda v čase, keď bude jasný celkový počet úspešných uchádzačov o službu v 5. pluku špeciálneho určenia. Pluk už vyhlásili termín májového výberu nových členov. Prihlásiť sa a zaslať požadované informácie je potrebné do 15. apríla.

 Pluk sa rozširuje na základe decembrového rozhodnutia vlády. Kabinet chce zvýšením počtu vojakov v tomto pluku posilniť boj proti terorizmu. Práve členovia žilinského pluku sú cvičení na špeciálne operácie, ako sú špeciálny prieskum, úderné akcie, vojenská asistencia či protiteroristická činnosť. Pluk je schopný vyslania do 45 dní na špeciálne operácie do rizikových regiónov. Tento rok jeho členov čaká certifikácia, ktorá by mala byť potvrdením schopnosti nasadenia do špeciálnych operácii do piatich dní.
Hovorca pluku Mário Pažický vysvetlil, že nových členov neprijímajú z civilného sektora, ale len z Ozbrojených síl SR po odslúžení minimálne dvoch rokov. Uchádzači nevedia dopredu, čo ich vo výberovom konaní čaká, aby sa nemohli cielene pripraviť. Podľa hovorcu pluku Ozbrojené sily SR disponujú dostatkom kvalitných vojakov, ktorí by mohli posilniť po výcviku ich rady.

 

 Plnohodnotný výcvik trvá dva až tri roky

 Po nastúpení do služby v 5. pluku špeciálneho určenia nováčikovia podstúpia trojmesačný základný kvalifikačný kurz špeciálnych operácií. Nasleduje polročný vyšší odborný kurz špeciálnych operácií. Optimálny čas pre plnohodnotný výcvik jednotlivca - špecialistu v štandardnom mierovom režime tak, aby mohol byť nasadený v operáciách domáceho či medzinárodného krízového manažmentu, sa pohybuje v rozmedzí dvoch-troch rokov. "V prípade mimoriadnych okolností je možné výcvik koncentrovať a v intenzívnej podobe zvládnuť za niekoľko mesiacov," uviedol ďalej hovorca.

 Pod súčasným názvom pluk pôsobí od 1. októbra 1995. Ako prvému v histórii slovenskej armády mu bola 30. januára 1997 rozkazom prezidenta republiky prepožičaná bojová zástava. Od roku 2002 je pluk plne profesionalizovaný, v súčasnosti je zaradený do podriadenosti Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Vojaci tohto pluku pôsobili napríklad v operáciách v Iraku, Bosne a Hercegovine, Kosove. V súčasnosti ešte stále pôsobia v Afganistane.

pôvodnú agentúrnu správu nájdete tu: Výber do žilinského pluku dokončila ani nie polovica adeptov


pôvodná správa – webnoviny.sk – Print Screen



Autor: SITA a 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - kpt. Mário Pažický - Dátum: 29.03.2016
Čítanosť: 21258
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share