Preskocit navigáciu

Letný výcvik kadetov aj s Američanmi a Čechmi


Letný výcvik kadetov aj s Američanmi a Čechmi

V priestoroch Centra výcviku Lešť pokračuje takmer trojtýždňový sústredený poľný výcvik kadetov Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši. Až po jeho absolvovaní môžu postúpiť do druhého, respektíve do tretieho ročníka.
„Výcvik kadetov sa skladá najmä z taktickej a zo streleckej časti. Okrem streľby z pištole, samopalu či guľometu tiež hádzali granát,“ uviedol plukovník Ľubomír Matta, prorektor AOS pre vojenské veci. Dodal: „V rámci taktiky sa venujú postupom pri útoku, obrane či prieskume, majú aj ženijnú, topografickú či zdravotnícku prípravu.“ Spolu s približne 120 slovenskými kadetmi absolvovala prvý týždeň výcviku aj takmer tridsiatka kadetov z USA. Druhý týždeň ich vystriedalo šesť kadetov z Akadémie obrany Brno. „Zahraniční kadeti boli začlenení do našich jednotiek a plnili úlohy v spoločných tímoch,“ uviedol plk. Matta. „Chcem úprimne poďakovať slovenskému rezortu obrany, akadémii, ako aj riaditeľstvu Centra výcviku Lešť, že nám takýto spoločný výcvik umožnili. Pre všetkých je to veľmi obohacujúce,“ povedal plukovník Jaroslav Kozůbek, vedúci katedry taktiky Univerzity obrany Brno. „Spolupráca je obojstranná, v septembri pôjde skupina našich študentov na výcvik kadetov na Moravu,“ avizoval plukovník Matta.


Letný výcvik kadetov aj s Američanmi a ČechmiLetný výcvik kadetov aj s Američanmi a ČechmiLetný výcvik kadetov aj s Američanmi a ČechmiLetný výcvik kadetov aj s Američanmi a ČechmiLetný výcvik kadetov aj s Američanmi a Čechmi 2Letný výcvik kadetov aj s Američanmi a Čechmi 2Letný výcvik kadetov aj s Američanmi a Čechmi 2Letný výcvik kadetov aj s Američanmi a Čechmi 2Letný výcvik kadetov aj s Američanmi a Čechmi 3Letný výcvik kadetov aj s Američanmi a Čechmi 3

Autor: Pavol Vitko MOSR , Foto: autor - Dátum: 01.08.2016
Čítanosť: 8177
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share